Vendettor och maktmissbruk i göteborgspolitiken

Idag publicerade GP en debattartikel av Martin Wannholt och Theo Papaioannou under beteckningen Samverkande göteborgare, som var det namn som Vägvalet och Wannholt valde att gå fram gemensamt med när platserna till kommunstyrelsen röstades igenom i höstas. Denna koalition var helt enligt kommunallagen.

Debattartikeln berör den omständighet att alla andra kommunalråd förutom Martin Wannholt har tilldelats politiska sekreterare som ska understödja kommunalrådet i dennes arbete. Att Wannholt inte får några politiska sekreterare är något övriga partier bara bestämt – utan att något formellt, protokollfört beslut verkar ha fattats. Istället är det en ren så kallad korridoruppgörelse som man därmed inte heller kan överklaga. Därför kommer Martin Wannholt idag att yrka på att få sina tjänster för att sedan – om det röstas ned – gå vidare och väcka ett kommunalbesvär.

Enligt Anneli Hulthén (S) är det Jonas Ransgård (M) som varit härförare till denna nya särbehandling. Hans förklaring är att Samverkande göteborgare inte är ett parti. En regel som han själv hittat på. Kommunallagen är ju tvärtom glasklar med att politiska sekreterare utgår till de förtroendevalda, medan det är partistöd som utgår till partier. Oavsett vem som drivit idén om att inrätta en ny särbehandling i staden, är alla gruppledare inom de rödgröna och alliansen lika ansvariga – hemliga korridoröverenskommelser förutsätter att alla till slut är eniga.”

Till ovanstående kan man tillägga att när kommunalråden röstades fram gick också de rödgröna och Alliansen samman under den gemensam beteckningen ”Kommunstyrelsen”. Detta är som alla förstår inte heller ett riktigt partinamn. Med Ransgårds logik ovan borde därmed inte heller övriga kommunalråd tilldelats några politiska sekretare.

Sedan går det ju inte att låta bli att reflektera över att Socialdemokraterna tidigare var beredda att tilldela Vägvalets Theo Papaioannou en tjänst i överförmyndarnämnden mot att han skulle stödja de rödgröna i omröstningen av kommunalråd. Överförmyndarjobbet skulle innebära en lön på drygt 57 000:- i månaden mot en minimal arbetsinsats, men något politiskt inflytande skulle en sådan tjänst inte alls ge. Men när det gäller att ge ett demokratiskt framröstat kommunalråd de tjänster han behöver för att kunna bedriva sitt politiska arbete på samma grunder som övriga kommunalråd, då slår göteborgsandan till.

De rödgröna och Alliansen väljer att hindra politiska motståndare som en ren vedergällning. Samverkande göteborgare har ett kommunalråd i kommunstyrelsen som nekas politiska sekreterare – politiska tjänster som alla andra 12 kommunalråd tilldelats. Detta är ett maktmissbruk som minskar vår möjlighet att utöva samma demokratiska rättigheter som övriga kommunalråd. En särbehandling av en enskild förtroendevald som fram tills i dag varit helt främmande i Sveriges kommuner.

Läs hela debattartikeln här.

Håkan Andersson
Vägvalet

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

5 svar till “Vendettor och maktmissbruk i göteborgspolitiken“

 1. pacman42 skriver:

  Titta också gärna på den tecknade eklamfilm (YouTube, sök på Västlänken). I filmen pratar man om den nya trappan vid Korsvägen som om den vore Spanska Trappan i Rom. Detta var löjligt redan innan med bussar och spårvagnar i markplan. Nu med bilar i markplan också så blir det än värre…

  Personligen skulle jag vilja se spårvagnarna nedsänkta under Korsvägen, detta för att öka personsäkerheten men även för att öka på spårvagnarnas hastighet och punktlighet.

 2. pacman42 skriver:

  Uppenbarligen håller inte Västlänken budget med bibehållen funktionshöjd, nu rationalisera man bort bilturen under Korsvägen också…

  Kejsarens nya kläder är en sedelärande saga som våra politiker uppenbarligen inte läst…

 3. NH skriver:

  I dagens GP finns artikel om att förtroendeklyftan växer i Göteborg, och där framkommer det att utredningen av alternativ till Trängselskatten inte görs av en opartisk grupp.

  Konsekvensen är att det blir väldigt svårt att få förtroende för resultatet av utredningar i detta om det inte är en tydligt utomstående part som genomför utredningen.

 4. NH skriver:

  På dagens GT så är dagens webbfråga: ”Köper du förklaringen att det inte finns några alternativ till trängselskatten i Göteborg? ”, och där har 90% svarat nej. Totalt 2748 personer har röstat.

  Visst är det inte alla som hittat den frågan, och de som svarat kanske inte är demografiskt heltäckande, men med en så pass stor övervikt för Nej i denna enkla fråga så tycker i alla fall jag att det finns en tydlighet i hur pass dåligt förtroendet är hos allmänheten för politikerna.

 5. pacman42 skriver:

  Ytterst träffsäkert. Jag skrattade igenkännande när jag läste debattartikeln i morse…

Lämna ett svar