Ovärdig demokratisyn hos ansvarigt kommunalråd

Demokratifrågor har stått högt på Vägvalets dagordning sedan partiet bildades. Vi vill att Göteborg ska bli Sveriges, om inte världens, bästa stad när det gäller demokrati. Vi vill öka medborgarinflytandet, förbättra dialogen mellan politikerna och medborgarna, samt underlätta och uppmuntra folkinitiativ. Göteborgarna ska vara delaktiga i viktiga beslut om stadens framtid.

Ett av kommunalråden som tillträder vid årsskiftet har fått demokratifrågor som sitt ansvarsområde. Det är vänsterpartisten Daniel Bernmar som fått äran att ansvara för demokratin i staden.

Vi har redan nämnt (se blogg från 24/11) den tweet Bernmar skrev under demonstrationen förrförra veckan:

”Fascinerande när högern demonstrerar och tycker att 1000 pers längs Avenyn är imponerande. Vi är 4x fler på 1 maj. Vi var 10x fler mot Irakkriget”

Demonstrationen var opolitisk. Inga partibeteckningar visades, inga deltog under ett partis namn. Bernmar förminskar demokratiyttringen genom att hävda att det är högerns demonstration. Att aktiva i partier som står till vänster om Bernmars parti deltog, bryr sig inte Bernmar om.

Bernmar förminskar även demonstrationen fysiskt. Polisen uppskattar antalet deltagare till 5 000. Andra källor menar att uppemot 7 000 personer deltog. Bernmar urskuldrar sig med att det inte var mer än 1 000 deltagare på plats då han skrev detta. Men då kan inte ens demonstrationen ha startat.

Som kommunalråd med ansvar för demokratifrågor har man ansvar för alla demokratifrågor för alla göteborgare, inte bara för dom som har samma åsikt som det egna partiet. Det verkar inte Bernmar ha förstått. Jag skrev följande på twitter till Bernmar:

”@DanielBernmar Demonstrationen var opolitisk o lugn. Din tweet inte värdig att komma från kommunalråd m ansvar f demokrati”

Han svarade då:

”@aakvist Din demokratisyn ger jag inte mycket för och är inte värdig någon i fullmäktige.”

Jag var tvungen att läsa två gånger. Wow, kommunalråd med ansvar för demokratifrågor anser inte att jag, med min syn på demokrati, är värdig att sitta i Göteborgs kommunfullmäktige!

Vad har då Bernmar för grund till detta påstående, utöver kunskapen att jag är aktiv i ett parti som står långt ifrån vänsterpartiet i två, för göteborgarna, viktiga frågor, nämligen trängselskatten och Västlänken? Vi har träffats en gång. Det var inför valet då jag under Hammarkullekarnevalen gick fram till vänsterpartiets tält för att presentera mig, dels som politisk kollega, men även som medborgare. Jag bor nämligen i den stadsdel där Bernmar är ordförande för stadsdelsnämnden.

Bernmar blev mycket besvärad då jag presenterade mig och visade tydligt att han inte ville prata. Märkligt, men jag respekterade det och gick tillbaka till Vägvalets tält. Utöver detta mycket hastiga möte, har vi haft diskussioner på twitter några gånger. Vi har bägge deltagit på de två senaste fullmäktigemötena, men har inte hälsat eller diskuterat med varandra.

Med detta till grund anser han att min syn på demokrati inte är värdig någon som sitter i fullmäktige.

Tyvärr kommer inte demokratin i Göteborg att förbättras den kommande mandatperioden med vänsterpartisten Daniel Bernmar vid rodret. I alla fall inte för frågor som vänsterpartiet inte sympatiserar med.

Vilken syn ska man ha på demokratin för att vara värdig att sitta i fullmäktige, Daniel Bernmar?

Här kan ni läsa en GT-intervju med Daniel Bernmar.

Uppdatering:

Direkt efter att blogginlägget publicerats blockerade Daniel Bernmar mig på Twitter. Tyvärr är det symptomatiskt för det politiska samtalet i Göteborg just nu. Istället för att lyssna, diskutera och försöka förstå varandra, så stängs personer med avvikande åsikt ute. Detta gäller alla de etablerade partierna i Göteborg.

Anders Åkvist
Vägvalet

Etiketter: , , , , , , , , , ,

10 svar till “Ovärdig demokratisyn hos ansvarigt kommunalråd“

 1. pH skriver:

  NH:

  Det är det är nyval vi har chansen att INTE rösta på de Korrupta Partierna.

  Det är då det kan straffa sig att bära sig så vidrigt åt som de styrande just nu gör.

 2. pH skriver:

  Skrev för en stund sedan på Radio Göteborgs Facebooksida, skall vi gissa att det inte kommer in ?

  Hur står det till med Opartiskheten ?
  Är Radio Göteborg en Plattform att framföra sina Privata Politiska Åsikter på ?

  I morse på HalvsjuNyheterna gick man ut med nyheten att Götaborgarna hade totalsvängt i frågan om TrängselSkatt och VästSvenskt Paket. För enligt en ny OpinionsUndersökning var det så.

  Senare framgick det att en Representant från den IckeDemokratiska sidan med Eget Opinionsinstitut har gjort en Privat Opinionsundersökning med ledande frågor. Tex ”Är du Positiv till Kollektivtrafik ? ” som om det över huvud taget skulle ha med saken att göra. Troligen har hon undvikit vad som ser ut att vara Hederliga Arbetande Människor och istället frågat vad som ser ut att vara Flumskallar från Majorna och vad dom tycker är allmänt känt.

 3. Mats skriver:

  Daniel Bernmar deltog själv i en demonstration, för trängselskatt och Västlänk. Den bestod av ca 10 personer. Därför blir Bernmars kritik märklig även ur det perspektivet.

 4. NH skriver:

  Med tanke på korruptionsanklagelsen när det gäller överenskommelsen mellan Wannholt och Vägvalet – ja, om det är korruption då har vi en väldigt stor mängd politiska överenskommelser som har mycket större betydelse som kan ses som korruption. Då är det bara att gå bakåt i tiden och se vilka andra överenskommelser som gjorts.

 5. Susanna skriver:

  Bra blogginlägg. Demonstrationer är en viktig demokratiyttring och som ansvarigt kommunalråd för demokratifrågor borde Daniel Bernmar veta bättre än att förminska en demonstration med felaktiga påståenden bara för att den inte passar hans egna syften.

 6. NH skriver:

  Vad värre är – händelser som denna hamnar helt i skymundan nu när det vankas nyval. Då är allt mediafokus på rikspolitiken.

 7. Manne skriver:

  Ni får ursäkta ,men vad förväntar ni av en v- partist som inte upplevt världen innan murens fall . Han kanske precis slutat med blöjor , lärt sig tala och gå, strax innan fallet. Men att skapa ett nytt” DDR ”av Göteborg är han perfekt.

 8. bengus skriver:

  Att placera en oerfaren och enkelsynt varelse som denne V-partist som halvmiljonstaden GBGs ansvarige politiker för demokratins överansvarige vittnar om ett stort fel av den kommunstyrelseordförande som ju dyrt och heligt lovat att ta i tur med Muteborgs andan inom kommunens styrande.
  Detta bådar inte gott för att få se en återupprättad demokrati och etik i Göteborg.
  Skärpning please!

 9. Bengt skriver:

  Unge ”herr” Bermars demokratisyn får väl tas på kontot ”ungdomssynder och omogegenhet.. Såväl historiskt som kulturellt!

  Unge Bernmar har nog aldrig varit tvungen att tvånsgväxla västvaluta, bo på ”valutahotell”, handla i ”Intershop”, tanka ”Intertank” mm.

  När mina föräldrar tog med mig på billiga semestrar i ”öststaterna” på 70- och tidiga 80-talen tyckte man att det var ”trist” men ack så lärorikt så här i efterhand förstår jag nu.. 😉

 10. Tommy skriver:

  Det är verkligen hög tid att stärka demokratin i hela världen,då är det mycket bra att börja i Gbg,som stinker mycket illa.
  Att dom ledande i staden saknar grundläggande(högstadie) insikter om demokrati är uppenbart.
  Tycker även att frågan om dom pengar som går till socialdemokratin via facken är en viktig demokratifråga.Det måste upphöra.

Lämna ett svar