Sorgens dag

Idag är sorgens dag för oss alla och våra vänner i Norge. Helt ofattbart har över 90 personers liv släckts av person(er) med egna uppfattningar om vad som är rätt och fel. Att många ungdomar har dödats gör inte saken bättre. Ungdomar med hela livet framför sig. Våra tankar är med deras familjer.

Det känns väldigt skönt att den norska polisen kunde gripa en av gärningsmännen inom rimlig tid så att spekulationerna kunde dämpas. För spekulationerna var redan i full gång när bomben gick av i Oslo. Omgående kunde man läsa på Facebook och Twitter kommentarer om islamister, invandrare, muslimer m.fl. som kommer till Sverige och Norge och övriga norden och förstör. Bröstklappningen fick sig en rejäl törn när det visade sig vara en 32-årig helylle norrman med högerextremistiska åsikter som ville skada den norska demokratin. Trots erfarenheter från t.ex. 9/11 i USA då Bush direkt hittade syndabocken och startade ett krig är man väldigt snabb med fördomar och att peka ut skyldiga INNAN man vet om det stämmer.

Det är även sorgens dag för hur media hanterar spekulationerna. Dagens GP är en skamlig läsning. Nyheterna varvas med att skytten är norrman för att sedan fortsätta med utlåtande från terrorexperter och anonyma källor från Säpo som pratar om religionskrig, konflikter med Mellanöstern, al-Qaida. Total förvirring uppstår. Varför inte vänta med anklagelser och slippa pinsamheterna. Det är av största vikt att hantera debatten efteråt så att enskilda folkgrupper, som inte har med attentatet att göra, inte blir oskyldigt anklagade.

Göteborg Stad informerar kontinuerligt på sin hemsida om hur de stödjer Norge. Norska Sjömanskyrkan håller minnesgudstjänst imorgon söndag kl. 10.00.

Vi uttrycker vår starka sympati till offren och till deras anhöriga.

Theo Papaioannou
Vägvalet

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar